Privacy in een woonwijk:
wonen rond een patio

Patiohuis C : woning met binnentuin
Gelijkvloers passiefhuis

Patiohuis C was dé juiste oplossing voor een gezin met kinderen met de wens een droomhuis te bouwen op een kavel in een groene, dorpse woonwijk. De uitdaging was om een open, vrijstaande woning te maken, met veel dag- en zonlicht, zonder de privacy van de bewoners uit het oog te verliezen.

Daarom ontwierpen we een patiowoning met alle woonruimten georganiseerd rond een besloten patio. En met gesloten gevels aan buurpercelen.

Energieneutraal gelijkvloers wonen

Binnentuin

De woning plaatsten we op de westzijde van de kavel met entree vanaf de straat direct in de westgevel. Door de compacte vormgeving van het patiohuis is de oostkant van de kavel vrij voor een grote tuin met fruitbomen en een moestuin.

De gelijkvloerse woning hebben we functioneel geordend met alle woonvertrekken in de noordvleugel en het slaapgedeelte met ruime badkamer in de zuidvleugel. Daartussenin ligt een bijzondere entree die uitkijkt op de fijne besloten binnentuin met kersenboom die in het voorjaar prachtig bloeit en in de zomer volop kersen geeft.

Ingelijst uitzicht

Woonkamer, keuken en eetkamer liggen ook direct aan de patiotuin en profiteren maximaal van daglicht en zonlicht door de grote glazen ramen. Een glazen schuifpui geeft toegang tot de patio. Een grote ‘poort’ in de oostelijke patiogevel omlijst het uitzicht op de groente- en fruittuin als ware het een schilderij.

zonneenergie-zonwering-patiohuis

Profiteren van de natuur

Ook deze woning profiteert door de perfecte oriëntatie maximaal van de eigenschappen van moeder natuur: van de zon voor gratis warmte in de winter en van de wind voor gratis koeling in de zomer. En is daardoor supercomfortabel om in te wonen bij een zeer laag energieverbruik.

De benodigde hoeveelheid elektriciteit voor verwarming en koeling wordt opgewekt door zonnepanelen.

Project details

Opdrachtgever : Particulier
Locatie : Nederland
Programma : Patiowoning
Bruto vloeroppervlakte : 210m2
Woonoppervlakte :  170m2
Kaveloppervlakte : 900m2

Infoblad Patiohuis C

Meer weten? Vraag hier het infoblad (pdf) met meer informatie over dit project aan.