Je huis ontwerp je zelf:
de mogelijkheden zijn eindeloos…

Duurzaam huis ontwerpen
Je huis ontwerp je zelf

Een gezond en duurzaam huis ontwerpen? Met je zelfbouw plan gereed start je met het ontwerp. Hier lees je waar je aan moet denken.

Bij een gewone nieuwbouwwoning kun je vaak maar een paar dingen kiezen. Bij zelfbouw heb je juist superveel vrijheid om het huis te ontwerpen dat precies bij je past. Maak bijvoorbeeld een vide of flexibele, verplaatsbare binnenwanden. Of bouw een energieleverende woning waarmee je de batterij van je auto oplaadt!

Wil je een duurzaam huis ontwerpen? We geven je aanwijzingen en tips om aan de slag te gaan. Met behulp van dit artikel ontwerp je jouw eigen unieke zelfbouw huis.

Werkvolgorde

Een ontwerp ontwikkel je in deze volgorde:

1 : Ontwerpvarianten maken
Je huis ontwerpen is als het maken van een ingewikkelde puzzel. Met stukjes met verschillende groottes. Die op allerlei manieren aan elkaar passen.

2 : Een gezond en duurzaam huis ontwerpen
Ontwerp een huis dat profiteert van de natuur. Van de zon in de winter en de wind in de zomer. Maak het supercomfortabel en energiezuinig.

3 : Het voorontwerp
Zet je woningplattegrond op papier. Teken geveltekeningen en doorsnedes.

4 : Definitief ontwerp en de omgevingsvergunning
Werk het ontwerp uit in bouwkundige tekeningen. Bereken de bouwkosten. Vraag de omgevingsvergunning voor de bouw aan.

Ontwerp je eigen huis: waar begin je?

1 : Ontwerpvarianten maken

Hoe maak je een goed huisontwerp? Waar begin je als je zelf de afmetingen en indeling van je woning kunt bepalen? Hoeveel kamers en hoeveel verdiepingen heeft jouw eigen unieke droomhuis?

Maak een goed ontwerp

Van binnen naar buiten ontwerpen

Wonen ervaar je vooral door de beleving ín huis. Daarom ontwerpen wij een huis altijd van binnen naar buiten. We kijken eerst naar de afmetingen, de relaties tussen en de gewenste opeenvolging van de verschillende woonruimtes. Vorm en uiterlijke kenmerken zijn daar een gevolg van. De relatie met buiten speelt een belangrijke rol. Aan welke zijde komt de entree? Welke ruimtes oriënteer je het beste op het zuiden? Welke op het noorden? En waar is het uitzicht?

Op zoek naar inspiratie?
Bekijk de mooie woningen
waar we op dit moment
aan werken.

Je huis is een ingewikkelde puzzel

Je huis ontwerpen is als het maken van een ingewikkelde puzzel. Met stukjes met verschillende groottes. Die op allerlei manieren aan elkaar passen. Er zijn tientallen varianten van de puzzel te bedenken die in meer of mindere mate beantwoorden aan het programma van eisen.

Onze Plattegrondmaker is een handig hulpmiddel. Dit document bevat 10 werkbladen met alle denkbare woonruimtes op schaal 1:50. Druk ze af, knip ze uit en begin met leggen.

Als je met varianten aan de slag gaat, zorg er dan wel voor dat ze op je kavel passen! Als het bestemmingsplan een bouwvlak voorschrijft moet je je woning binnen dat bouwvlak plaatsen. Vergeet ook niet rekening te houden met de situatie op aangrenzende kavels.

Maak plattegronden

Ontwerp alle denkbare varianten voordat je bepaalt welke de beste is. Maak zoveel mogelijk verschillende plattegronden, bijvoorbeeld door alle ruimtes met de juiste afmetingen op schaal uit te knippen en als puzzelstukjes aan elkaar te leggen. Maak foto’s en print ze uit om alle mogelijke opties te beoordelen.

Pak je programma van eisen erbij en bekijk zo objectief mogelijk welk ontwerp het beste antwoord is op je eisen. Beschrijf voordelen en nadelen. Maar bekijk ook gerust van welke variant je gevoelsmatig blij wordt. Combinatie van de twee kan weer leiden tot nieuwe varianten.

Voordat je een definitieve keuze maakt over dé indeling van jouw huis: lees eerst hoe je een gezond en duurzaam huis maakt.

plattegrond zelfbouw huis
Met de Plattegrondmaker zelfbouw huis leg je zelf plattegronden van je droomhuis.

Het duurzaamst mogelijke huis: leven op zonne-energie

2 : Een gezond en duurzaam huis ontwerpen

Als je nu een huis gaat bouwen, bouw je voor de toekomst. En als je het goed doet gaat je woning heel lang mee. Bouw dus voor nieuwe klimaatextremen en strengere bouwregels. Wees kritisch. In jouw eigen huis stel je de hoogste eisen aan gezondheid, woongenot en comfort!

Een gezond en duurzaam huis ontwerp je zo

Ga voor duurzamer, gezonder en energiezuiniger

Alle nieuwbouwwoningen in Nederland moeten voldoen aan de minimumeisen uit het Bouwbesluit. Maar wij adviseren je een stapje verder te gaan. Als je de moeite neemt om zelf je eigen huis te bouwen dan moet dat toch het best bouwbare huis zijn? Ga daarom voor meer dan de standaard, ga voor duurzamer, gezonder en energiezuiniger.

Het duurzaamst mogelijke huis bouwen: hoe doe je dat zo slim mogelijk?

Dat doe je door een huis te ontwerpen dat maximaal profiteert van de eigenschappen van de natuur. Van de zon voor gratis warmte in de winter en van de wind voor gratis koeling in de zomer. Zo is je huis supercomfortabel om in te wonen en verbruikt het zeer weinig energie. De energie die nog nodig is voor verwarming en koeling moet zo klein zijn dat je die met zonnepanelen kunt opwekken.

Duurzaam huis ontwerpen?
Denk aan :
1 : Oriëntatie
2 : Isolatie
3 : Ventilatie
Let op :
Alle nieuwbouwwoningen zijn
vanaf nu volledig elektrisch,
gasaansluitingen worden niet meer geleverd.

De kracht van zonlicht

Zonlicht brengt warmte in het stookseizoen. Gratis warmte. Daarom is de juiste oriëntatie van je woning van superbelang. Om optimaal van gratis zonnewarmte te profiteren oriënteer je grote ramen op het zuiden (met een maximale afwijking van 20 graden).

In de winter wil je zonnewarmte benutten maar in de zomer juist niet. Zuid-oriëntatie helpt in de zomer ook om oververhitting te voorkomen. In het zuiden staat de zon in de zomer hoog en in de winter laag aan de hemel. Met horizontale zonwering kun je de hoge zomerzon weren terwijl de lage winterzon wel binnenkomt.

Modle - Zon - lente
Modle - Zon - zomer
Modle - Zon - herfst
Modle - Zon - winter

Koele zomers, warme winters

Een superisolerende gebouwschil houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. De eerste en grootste winst zit in de warmte die in het stookseizoen wordt vastgehouden. Wij adviseren 30cm isolatie voor zowel vloer, gevels als dak met een zeer hoge warmteweerstand (Rd > 8m2K/W).

Voorzie de ramen van je huis van triple glas – zogenaamd HR+++ glas – in isolerende houten kozijnen. Isolerende kozijnen met triple glas zijn iets duurder dan HR++ glas maar besparen significant meer op de stookkosten.

Modle - Isolatie - lente
Modle - Isolatie - zomer
Modle - Isolatie - herfst
Modle - Isolatie - winter

Adem buitenlucht binnen

Om gezond te wonen is een gezond binnenklimaat met perfecte luchtkwaliteit essentieel. Wij leveren onze woningen met een excellent ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Het balansventilatiesysteem zuigt verbruikte lucht af en brengt verse lucht binnen. In het stookseizoen wordt de warmte van de binnenlucht overgedragen aan de verse (koele) buitenlucht. De verversing van de binnenlucht moet worden gestuurd op de kwaliteit van de lucht en luchtvochtigheidsgraad.

Overweeg ook de plaatsing van een te openen daklicht dat zorgt voor natuurlijke nachtventilatie. Nachtventilatie is een vorm van passieve koeling. Door ’s nachts te ventileren koel je in de zomer met gratis koude buitenlucht.

Modle - Ventilatie - lente
Modle - Ventilatie - zomer
Modle - Ventilatie - herfst
Modle - Ventilatie - winter

Passiefhuis – een uitzonderlijk duurzaam huis

Heb je met deze tips je ontwerp nóg beter gemaakt? Dan ga jij een uitzonderlijk duurzaam huis bouwen.

Met onze ontwerpbenadering voldoe je aan de kernbeginselen van het passiefhuis: een keurmerk dat staat voor de hoogste woonkwaliteit en voor supergezonde, comfortabele en energiezuinige woningen. Onze woningen zijn leverbaar met het certificaat PassiefBouwenKeur.

Meer weten over passiefhuizen?
Bekijk de video voor het hele verhaal in 90 seconden.

Zo ziet je huis eruit: de tekeningen

3 : Het voorontwerp

Met je woningplattegrond op papier heb je een goede basis. Een functionele woningindeling waar je vrolijk van wordt.

Ontwerp je huis zelf of met de hulp van een architect

Tekeningen maken

Bedenk nu waar ramen en deuren komen. Houd rekening met de voordelen van de juiste oriëntatie. Misschien zijn delen van de gevel helemaal van glas? Welke ramen kunnen open? Zijn er schuifpuien naar de tuin? Waar zit de voordeur en is er ook een achterdeur? Teken het in je plattegrond.

Om je voorontwerp af te ronden heb je gemaatvoerde plattegronden, geveltekeningen en doorsnedetekeningen nodig. Daarbij helpen we je graag. Bekijk het Voorontwerp zelfbouw huis.

En andere visualisaties

Welke middelen gebruik jij om je woning te visualiseren? Teken je ‘ouderwets’ met potlood in de hand op papier? Of maak je een digitaal model (bijvoorbeeld in Sketchup). Maak je een maquette, van karton of hout? Alle middelen zijn toegestaan om je ontwerp te presenteren aan familie, vrienden en je gezin!

voorontwerp zelfbouw huis
We helpen graag met de afronding van je Voorontwerp. Bekijk Voorontwerp zelfbouw huis.

Bouwkundige tekeningen voor de omgevingsvergunning

4 : Definitief ontwerp en de omgevingsvergunning

Het doel van het definitief ontwerp is om de omgevingsvergunning voor de bouw bij de gemeente aan te vragen en om een precieze raming van de bouwkosten te maken.

Aanvraag van de omgevingsvergunning met het definitief ontwerp

Stel zelf je eigen huis samen

In de volgende fase werken we jouw unieke eigen woningontwerp uit tot definitief ontwerp.

Kies materialen, kleuren en producten.  Dan ordenen we de opbouw van je woning in mooie set bouwkundige tekeningen.

Heb je je woning samengesteld? Met het definitief ontwerp en de lijst van materialen en producten hebben we voldoende gedetailleerde informatie om een raming te maken van de bouwkosten van je woning.

Omgevingsvergunning

Als het definitief ontwerp gereed is dienen we de tekeningen en documenten in voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Om een omgevingsvergunning te verlenen moet de gemeente precies weten wat je gaat bouwen. Ze stelt daarom eisen aan de kwaliteit van de bouwkundige tekeningen. We tekenen onder andere plattegronden, doorsneden, geveltekeningen en principedetails. En we zorgen ervoor dat je ontwerp aan alle eisen uit het Bouwbesluit voldoet en produceren documenten ter bewijsvoering. We maken ook de constructieve tekeningen en berekeningen van je woning.

In principe duurt de afhandeling van een reguliere vergunningsaanvraag 8 weken. De gemeente mag de vergunningsprocedure één keer met 6 weken verlengen.

Om je vergunningsaanvraag te beoordelen maakt de gemeente kosten. Om deze kosten te dekken heft ze leges. De legeskosten verschillen per gemeente. Voor de legeskosten in jouw gemeente kijk je op bouwleges.nl.

Maak het jezelf gemakkelijk met het Ontwerppakket zelfbouw huis

ontwerp zelfbouw huis

Alles wat je nodig hebt voor het maken van een uitgewerkt ontwerp van je woning vind je in het Ontwerppakket zelfbouw huis.

Stel zelf je woning samen. Met welke materialen bouw je je zelfbouw huis?

Van gevelbekleding tot keukenvloer en van dakraam tot badkamerdeur.

Kies de materialen en producten van je zelfbouw huis.