Energieneutraal houten huis
in de Bommelerwaard

Huis Hurwenen
houten-huis

In de Bommelerwaard aan de oevers van de Waal bouwden we dit energieneutrale houten huis naar de wensen van onze opdrachtgevers. De woning is gebouwd met biobased materialen en voorziet met zonnepanelen in de eigen energiebehoefte.

huis te hurwenen

Zelfbouw in Hurwenen

De gemeente Maasdriel biedt kavels te koop aan voor een vrijstaande woning of tweekapper in een kleinschalig woningbouwproject aan de Wielewaallaan. De locatie is mooi landelijk gelegen aan de zuidrand van Hurwenen, nabij natuurreservaat de Hurnse Kil. Zelfbouwers bouwen hier naar eigen wensen een eigen huis. De kavels zijn maar liefst 40 meter diep.

energieneutrale-houten-woning

Vrij uitzicht

Geïnspireerd door het fantastische vrije uitzicht op het zuiden ontwierpen we een grote, open woonruimte die uitkijkt over de weilanden. De ligging van deze ruimte is ideaal voor de inval van van dag- en zonlicht. Triple glas van vloer tot plafond maakt het uitzicht maximaal. De grote schuifpui verbindt binnen met het overkapte terras en de tuin.

De slaapkamer met ensuite badkamer, de werkkamer en de bijkeuken liggen aan de noordzijde van de woning. Alle ruimtes zijn vanaf de entree aan de straatzijde verbonden met een korte gang.

Optimaal georiënteerde woonruimtes, een ruime woning in compacte vorm, geen trappen op of af: dit huis biedt al het comfort van gelijkvloers wonen.

houten-huis-zelfbouw

Houten huis, houten gevel

De gevel is horizontaal bekleed met Platowood, een stijlvolle en milieuvriendelijke houtsoort. Platowood is thermisch gemodificeerd naaldhout dat 50 jaar meegaat in de gevel, onbehandeld en onderhoudsvrij.

De gevelkozijnen zijn van hout met donkerbrons geanodiseerd aluminium buitenprofielen. Aluminium past goed bij de strakke detaillering van het huis en donkerbrons past heel mooi bij het zilvergrijze hout. De kozijnen zijn voorzien van drievoudig glas vanwege de energetische voordelen.

houten-huis-interieur

Deel van de natuur

Door de perfecte oriëntatie en de mogelijkheid tot nachtventilatie profiteert de woning optimaal van de eigenschappen van de natuur. Van de zon voor gratis warmte in de winter en van de wind voor gratis koeling in de zomer. Het huis is daardoor supercomfortabel om in te wonen en verbruikt zeer weinig energie.

De benodigde elektriciteit voor verwarming en koeling wordt opgewekt met zonnepanelen. Ook de elektriciteit voor huishoudelijke apparaten wordt opgewekt.

Daarnaast gebruikt de woning regenwater voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine en tuinirrigatie.

Project details

Opdrachtgever : Particulier
Locatie : Hurwenen, gemeente Maasdriel
Programma : Gelijkvloerse woning
Oplevering : September 2021
Bruto vloeroppervlakte : 160m2
Woonoppervlakte : 135m2
Kaveloppervlakte : 560m2